Site en françaisView this website in English
 

Stralingsgordels

Van Allen

De stralingsgordels (of Van Allen gordels) zijn ringvormige gebieden rond de Aarde waarin we heel energetische (lees: zeer snelle) deeltjes terugvinden.

Deze hoogenergetische deeltjes (voornamelijk elektronen, protonen en enkele zwaardere ionen) zitten gevangen in het magnetisch veld van de Aarde en vormen een reëel gevaar voor astronauten en satellieten in een baan rond de Aarde.

 

Magneto

 

De Van Allen-gordels danken hun naam aan de Amerikaanse fysicus James Alfred Van Allen die ze in 1958 heeft ontdekt, met de eerste Amerikaanse satelliet Explorer 1.

Static empirical models
Static empirical models based on average observations from 20 satellites. Large spatial and energy coverage. More on http://www.spenvis.oma.be

 

De moduleerbaarheid van het instrument zorgt er voor dat het kan worden aangepast aan andere ruimtevaartuigen in andere banen om andere ruimtedeeltjesstromen te meten, zoals de zonnewind, uitgezonden door de Zon in alle richtingen naar de interplanetaire ruimte.

Volledig artikel Stralingsgordels

 

Implications for Space travel

Astronaut

  • Satellites failures (internal charging)
    (MeV electrons)
  • Electronic problems, integrated circuits, parasite signals, discharges… (surface charging)
    (0.1-100 keV electrons)
  • Single Event Upset (micro-electronic devices, semiconductor memory, transistors, microprocessors, solar cells, sensors…)
    (MeV ions)
  • Radiation sickness (astronauts limite dose: 1 sievert) shielding

 

Link naar de website van het Federaal Wetenschapsbeleid
Link naar de Federale Portaalsite